Mosterddiner
3 augustus 2024 - Om de Internationale dag van de mosterd te vieren organiseert STAAL Catering samen met de Mosterdmakerij een Mosterddiner op de deel van onze stolpboerderij.
Laat u verrassen met een 5-gangendiner, met een glaasje (0.0) bubbels vooraf en koffie/thee toe. We gebruiken alleen producten van het eiland en uiteraard speelt mosterd de hoofdrol in vele hoedanigheden; pittig, knapperig, zacht, zuur en zelfs zoet. Het hoofdgerecht is vlees (Texels lam) of vegetarisch. Er is plek voor maximaal 20 mensen aan de lange tafel op de deel, dus reserveer snel want vol=vol. Reserveren kan uitsluitend via de link op de website van VVV Texel.
Zwarte Mosterd in bloei
juni 2024 - Goed nieuws na alle nattigheid: de mosterd bloeit! En dan ook nog de Texelse zwarte mosterd! Zo bijzonder dat deze ook, naast de gele mosterd, speciaal voor ons wordt verbouwd door de familie Lap. Zwart mosterdzaad is scherper dan het gele, dus hiermee kunnen lekker variëren in de recepten. Wist je trouwens dat we ook een Zwarte Mosterd maken? Alleen van zwart mosterdzaad, die is dus echt lekker pittig
Texelse cranberry's
Oktober 2023 - Wist je dat er op Texel cranberry's worden verbouwd? Jan en Jantina Buijs van Island Berry kweken zelf op een duurzame manier cranberryplanten en leveren de bessen voor onze cranberrymosterd. Deze tijd van het jaar is voor hen oogsttijd, en voor ons tijd om de bessen te verwerken in lekkere cranberrymosterd! Deze hartige, licht bitterzoete mosterd combineert goed met stoofschotels, oude kaas, wild of in een saladedressing.
Mosterd in bloei
augustus 2023 - Wat kunnen we toch genieten van een veld bloeiende mosterd. Boer (Kees) Lap heeft een perceel geel mosterdzaad ingezaaid aan de Amaliaweg, vlakbij de Prins Hendrikzanddijk. Het staat nu in volle bloei, leuk om er met dit mooie weer bij langs te fietsen!
Texelse rozemarijnmosterd
juli 2023 - Rozemarijn is een geurig kruid dat goed gedijt op het eiland. We oogsten de rozemarijn in juni, en dan hangen we het te drogen. We malen het zelf voor verdere verwerking in de mosterd. De Texelse rozemarijn is afkomstig van het Maartenhuis in De Koog, De Oudheidkamer in Den Burg, en van ons eigen land.
Mosterdsoep uit de weckketel
april 2023 - Jacqueline Schinkel van De Texelse Soepketel maakt heerlijke mosterd-preisoep, die ze lang houdbaar maakt door middel van pasteuriseren in de weckketel. De soep is in halve literpotten bij ons te koop in de winkel!
Nieuw product: mosterdkaviaar
december 2022 - In september mochten we dit product al testen met Innofest op een groot publiek tijdens het festival ITGWO op Vlieland. Veel mensen waren lovend over onze 'mosterdparels'. Het zijn in feite gemarineerde en gestoofde Texelse mosterdzaden, puur plantaardige smaakbommetjes dus! Lekker hartig en zilt, de finishing touch voor oneindig veel gerechten. Het recept is nog wat aangescherpt, en nu mogen jullie proeven.
Nieuw mosterdzaad coming up
augustus 2022 - In juli heeft het mosterdzaad prachtig geel gebloeid aan de Hemmerkooi bij Den Hoorn. Momenteel is het uitgebloeid en moet het nog even drogen voordat Kees en Klaas het gaan oogsten. We zijn benieuwd!
De Kweeperenmosterd is klaar
november 2021 - De in oktober geplukte kweeperen uit onze boomgaard geuren zalig, maar je kunt ze niet zo eten (veel te hard). Je moet ze eerst koken om van de smaak te genieten. Om kweeperenmosterd te maken, stoven we de vruchten heel lang, tot het sap oranje/rood kleurt. Van dit sap maken we heerlijke heldere gelei. Van het vruchtvlees maken we vervolgens een heel bijzondere mosterd. Samen met de kweeperengelei is deze delicatesse in ons winkeltje te koop. Heerlijk bij een stukje oude kaas, op brood, of bij een puntje paté.
De bok is los
september 2021 - Bij Brouwerij TX schuimt het herfstige bockbier weer uit de ketels. Na een proef vorig jaar, waarbij we twee fustjes steambock mochten verwerken in een gloednieuwe biermosterd, gaan we dit jaar voluit. Pannen vol gerstenat staan te stomen in de mosterdmakerij. Lekker dat dat ruikt! Zet het bockbier maar koud, kaasje erbij, bockenworstje niet vergeten, en vooral veel biermosterd natuurlijk...
Mosterdzaad oogsten
31 augustus 2021 - Op de allerlaatste dag van de oogstmaand haalde zwager Jan met de combine de mosterd eraf. Combinen; het woord zegt het al: oogsten en dorsen in één keer. De grote machine had geen 2 centimeter breder moeten zijn, anders had hij niet door de dam gepast. Maar toen dat goed ging, ging het goed!
Lid Echt Texels Product
augustus 2021 - Onze blijdschap is minstens zo fors als het formaat van de vlag die Niels Kossen van Echt Texels Produkt ons vanmiddag overhandigde! Als kersvers lid van de vereniging dragen we uit dat we producten maken waarvan de grondstoffen voor het leeuwendeel van eigen eilandbodem komen. Ook de productie, verwerking en bereiding gebeurt bij ons 100% lokaal.
Eggen en zaaien, zoals het vroeger ging
27 april 2021 - Koningsdag. Een stralende dag om te eggen, mosterd te zaaien en vervolgens het geheel nog een keer lichtjes 'in te eggen'. Met enthousiasme, kennis en oude trekkers inclusief toebehoren is de klus geklaard. Veel dank aan Landbouw Historie Texel, hun expertise op dit gebied is fenomenaal!