Mosterdsoep uit de weckketel 

april 2023 - Jacqueline Schinkel van De Texelse Soepketel maakt heerlijke mosterd-preisoep, die ze lang houdbaar maakt door middel van pasteuriseren in de weckketel. De soep is in halve literpotten bij ons te koop in de winkel én in de webshop!

Nieuw product: mosterdkaviaar

december 2022 -  In september mochten we dit product al testen met Innofest op een groot publiek tijdens het festival ITGWO op Vlieland. Veel mensen waren lovend over onze 'mosterdparels'. Het zijn in feite gemarineerde en gestoofde Texelse mosterdzaden, puur plantaardige smaakbommetjes dus! Lekker hartig en zilt, de finishing touch voor oneindig veel gerechten. Het recept is nog wat aangescherpt, en nu mogen jullie proeven. 

Mosterdkaviaar van Texel

Verse Acacia- en heidehoning

september 2022 -  Hidde en zijn opa Taeke houden hun eigen bijen (de beschermde Texelse Zwarte Bij) in de omgeving van De Koog. Eerder leverde Hidde al heerlijke acaciahoning, deze week kwam hij met vele potten heidehoning. Heidehoning is volgens liefhebbers de allerlekkerste honing die er is, het kost de imker alleen veel meer moeite om de honing uit de raten te 'slingeren', omdat deze een stuk minder vloeibaar is. 
Foto: familie van Lingen

Imkers Hidde en Taeke controleren de bijenkasten met daarin volken van de Texelse Zwarte Bij

Nieuw mosterdzaad coming up

augustus 2022 -  In juli heeft het mosterdzaad prachtig geel gebloeid aan de Hemmerkooi bij Den Hoorn. Momenteel is het uitgebloeid en moet het nog even drogen voordat Kees en Klaas het gaan oogsten. We zijn benieuwd! 

We gingen naar Bute

mei 2022 -  Bute is een nieuw initiatief van Lions Club Texel. Het is een veiling en markt voor het goede doel, en ook nog eens op het mooie terrein van Landgoed De Bonte Belevenis in Den Hoorn. Dus toen ze ons vroegen om mee te doen, zeiden we ja. Geen spijt van gekregen, want het het was heel goed voor elkaar en echt gezellig!
Foto: Sytske Dijksen/Foto Fitis

BUTE Texel

Texelse lamsburger met mosterd, en meer

februari 2022 -  Mariëtte van den Brande van overetengesproken.nl deelde onlangs een recept online voor een hartige burger van eerlijk lamsvlees van Schapenboerderij De Waddel, in combinatie met onze pittige mosterd. Deze wil je hoor! Al eerder maakten we ook haar recept voor Texelse pasteitjes met biermosterd. Dat Mariëtte  hierbij koos voor Texels lamsvlees van onze buren en mosterd van onszelf, maakt ons zo trots als een Tessels schaap!
> Hier vind je het recept voor de lamsburgers 

De Kweeperenmosterd is klaar

november 2021 - De in oktober geplukte kweeperen uit onze boomgaard geuren zalig, maar je kunt ze niet zo eten (veel te hard). Je moet ze eerst koken om van de smaak te genieten. Om kweeperenmosterd te maken, stoven we de vruchten heel lang, tot het sap oranje/rood kleurt.  Van dit sap maken we heerlijke heldere gelei. Van het vruchtvlees maken we vervolgens een heel bijzondere mosterd. Deze heeft nu een week of 6 kunnen rijpen, en is onweerstaanbaar lekker geworden. Samen met de kweeperengelei is deze delicatesse in ons winkeltje te koop. Heerlijk bij een stukje oude kaas, op brood, of bij een puntje paté.

Texelse kweeperenmosterd en kweeperengelei

De bok is los

september 2021 - Bij Brouwerij TX schuimt het herfstige bockbier weer uit de ketels. Na een proef vorig jaar, waarbij we twee fustjes steambock mochten verwerken in een gloednieuwe biermosterd, gaan we dit jaar voluit. Pannen vol gerstenat staan te stomen in de mosterdmakerij. Lekker dat dat ruikt! Zet het bockbier maar koud, kaasje erbij, bockenworstje niet vergeten, en vooral veel biermosterd natuurlijk...

Oogst

31 augustus 2021 - Op de allerlaatste dag van de oogstmaand haalde zwager Jan met de combine de mosterd eraf. Combinen; het woord zegt het al: oogsten en dorsen in één keer. De grote machine had geen 2 centimeter breder moeten zijn, anders had hij niet door de dam gepast. Maar toen dat goed ging, ging het goed! 


Het ritselt op het land

augustus 2021 - De mosterd is rijp. Als we voorzichtig door het veld lopen horen we de zaadjes ritselen in de inmiddels al aardig gedroogde peultjes.  De imker heeft ondertussen zijn bijenkast weer opgehaald. Want binnenkort is het zover; we gaan oogsten!


Lid Echt Texels Product

augustus 2021 - Onze blijdschap is minstens zo fors als het formaat van de vlag die Niels Kossen van Echt Texels Produkt ons vanmiddag overhandigde! Als kersvers lid van de vereniging dragen we uit dat we producten maken waarvan de grondstoffen voor het leeuwendeel van eigen eilandbodem komen. Ook de productie, verwerking en bereiding gebeurt bij ons 100% lokaal.


Koninklijk bezoek

juli 2021 - De mosterd op ons landje staat prachtig te bloeien. Wat een mooi gezicht! Ook de bijen genieten ervan. Er staat zelfs een bijenkast in het veld. In zo'n kast zit één koningin, met wel duizenden werkbijen. Bijen zijn gek op bloeiende mosterd, omdat er zoveel nectar in de bloemen zit. 


Bezoekers welkom

juni 2021 - Na een rustig aanloopje, wat proefdraaien en oefenen met de eerste klanten is het nu echt. Elke vrijdag en zaterdag van 11 tot 17 uur zijn bezoekers welkom in de mosterdmakerij. Kom je een kijkje nemen in onze nostalgische keuken? Proeven mag! Er zijn inmiddels allerlei heerlijke smaken mosterd bijgekomen, zoals de rozemarijn- en de chilimosterd. Ook hebben we koudgeperste mosterdolie en vlierbloesem-appelazijn. Er is een pinapparaat aanwezig.

Eggen en zaaien, zoals het vroeger ging 

27 april 2021 - Koningsdag. Een stralende dag om te eggen, mosterd te zaaien en vervolgens het geheel nog een keer lichtjes 'in te eggen'. Met enthousiasme, kennis en oude trekkers inclusief toebehoren is de klus geklaard. Veel dank aan Landbouw Historie Texel, hun expertise op dit gebied is fenomenaal!

Landbouw Historie Texel

Texels Hollefie 

22 maart 2021 - Wat een vondst, het Texels Hollefie van Kaasboerderij Wezenspyk! Een gevarieerd proeverijtje van bescheiden formaat (vandaar het 'hollefie'; Tessels voor halfje) . Proef en geniet van vier smakelijke boerenkaasjes van Wezenspyk, vlierbloesem-citroenjam van de Zelfpluktuin Texel en grove mosterd uit onze eigen mosterdmakerij. Onder andere verkrijgbaar bij de kaasboerderij zelf en Smakelijk & Meer in Den Burg en Oudeschild.

Recept mosterdsoep 

17 februari 2021 - We delen ons supermakkelijke recept voor hartige mosterdsoep. Zonder de gebruikelijke room, maar met des te meer smaak! Fruit een uitje en twee tenen knoflook in wat olijfolie en doe er een theelepel kurkuma bij. Dan fijngesneden groenten toevoegen: een halve venkel, een halve knolselderij en een aardappel. Dit een paar minuten meestoven en dan 3 flinke eetlepels grove mosterd erdoor scheppen. Afblussen met 1 liter groenten- of kruidenbouillon en dit zachtjes laten koken. Na 20 minuten met de staafmixer fijnmalen tot een gladde, gebonden soep. Eet smakelijk!

24/7 boeskippe doen

12 oktober 2020 - Bij Schapenbedrijf De Waddel kun je sinds kort  boerenboodschappen doen op ieder tijdstip naar keuze!

Heerlijke schapenkaas, droge worst en zelfs onze mosterd is langs de weg in de gekoelde automaat verkrijgbaar. Een extra goede reden om een frisse neus te halen in het Hoge Berggebied!

Pakketjes vol smaak

2 september 2020 - Sinds kort verkoopt Hanneke onze mosterd in haar delicatessenwinkel De Notenstolp in Den Burg. Ze maakt er van die gezellige pakketjes mee. Ontzettend leuk om cadeau te doen. Ook leuk om te krijgen natuurlijk... 

Pakketje van De Notenstolp op Texel

Oogst

12 augustus 2020 - Het eerste veldje gele mosterd is geoogst. Vandaag mag het bruine mosterdzaad naar binnen. Dat is een wat lager gewas dan zijn gele broertje, nóg kleinere zaadjes, en wordt niet veel verbouwd in Nederland. Het ziet er goed uit, de mosterd is gortdroog! 

Samen delen

6 augustus 2020 - De mosterdpeulen drogen goed, ze voelen knisperig aan en zitten barstensvol zaadjes. We zijn niet de enige liefhebbers... De opbrengst zullen we moeten delen met de kneutjes, die zich de zaden lekker laten smaken! 

Groei!

30 mei 2020 - De droogte houdt aan, daarom nemen we van dichtbij poolshoogte op één van de mosterdveldjes. Tot onze geruststelling gedijen de plantjes prima.  Leuk om te weten; als je foto zou uitvergroten, zie je onze boerderij als stip aan de horizon staan!

Mosterdbonbons

20 mei 2020 - Wie komt er nu op het idee om een bonbon te maken met mosterd? Nou, Chocolaterie Smidt op Texel dus!
De smakencombinatie van pure chocolade, gevuld met een laagje Tesselse honing en daarbovenop een ganache van onze mosterd zal je verrassen.
Het gele mosterdbloempje, waar bijen dol op zijn omdat er veel nectar in zit, maakt het helemaal af.

Samenwerking Chocolaterie Smidt en Mosterdmakerij Texel

Kieke en Skranse

29 april 2020 - Onze mosterd werd vandaag gebruikt als ingrediënt voor een romige mosterdsaus bij visrolletjes; onderdeel van het Tesselse menu van Kieke & Skranse. Echt smakelijk!

Visrolletjes met Texelse mosterdsaus

Mosterd zaaien

begin april 2020 - De gele mosterd is ingezaaid door Jan Lap van landbouwbedrijf De Prins. Op een schitterend 'hoekie land' bij Den Hoorn aan De Grie. Mosterdzaadjes zijn maar heel klein, vaak maar een halve tot hele millimeter groot, terwijl er binnen een mum van tijd een heel grote plant uit kan groeien. Wordt vervolgd!

Mosterdzaad inzaaien op Texel

Ophalen in de winkel beschikbaar

Bestel online of stuur een berichtje en haal je bestelling bij onze boerderij op.